Sağlıklı Nesiller İçin Zeytinyağı Tüketelim

Ayvalık Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Gençer, "Zeytinyağının İç ve Dış Pazardaki Hedefleri ve Sorunları" konulu panelde açılış konuşmasını yaptı.

Gençer yaptığı konuşmada şunları söyledi:

"Bölgemiz  12 milyon zeytin ağacını barındırıyor.

Zeytincilik  turizmle beraber Ayvalık`ın  en önemli faaliyet gelir kaynağı.  Ayvalık yöresi coğrafyasının en önemli özelliği, topraklarında 2 milyon doğal yayılım gösteren geleneksel Ayvalık çeşidi zeytinliklerini barındırması.

Ayvalık zeytinyağını özel ve eşşiz kılan birçok özelliği var.Yörede hakim olarak denizden esen kuzey ve batı rüzgarları ,yörenin toprak yapısı,yörede bulunan bitki örtüsü,zeytinliklerin eğimli arazilerde konumlanmış olması, doğal yayılım gösteren,  delicelerden  aşılanmış  Ayvalık çeşidi zeytin ağaçlarından üretilmesi bizim zeytinyağımızı özel kılıyor.

Ayvalık Ticaret Odası,  2007 senesinden beri Ayvalık Coğrafi Menşei  İşaretini almış ve uygulamaktadır. Bununla birlikte, çalısmalarını sürdürdüğü duyusal analiz laboratuarı 2012 senesinde  hizmete girecektir. Coğrafi  işaretlemenin uygulanması ve takibi için bu gelişme önem taşımaktadır.

Ülkemizde son  altı  yıldır kişi başına tüketilen zeytinyağı  miktarı, 1 lt`den 1,5lt`ye çıkmıştır. Sağlık iksiri olan milli ürünümüz zeytinyağının tüketimini,  kişi başına 5lt`ye cıkartmak gerekir. Önümüzdeki 10 yıldaki hedef bu olmalıdır. Son yıllarda tüketimde gerçekleşen artışta basının büyük payı vardır. Gazetelerde çıkan sağlık yazıları da bu artışa ivme kazandırmıştır. Ülkemizin çeşitli bölgelerinde yapılan hasat ve zeytin festivalleri devamlılığını sürdürmeli, zeytinyağının  milli bir ürün olduğu halkımıza benimsetilmelidir.

Özellikle Edremit Körfez ve Ayvalık yöresinin ürettiği zeytinyağlarını, kalite ve duyusal  değeri ile dünya piyasasına ambalajlı olarak sunmanın yollarını aramalı,  tanıtımlarımızı hızlandırmalı ve  dünyaya ulaştırmalıyız.

Bu vesile ile, Ayvalık hasat günleri kapsamında gerçekleştirilen  Ayvalık Zeytinyağı Pazarı`nı uluslararası hale getirmeliyiz. Bu hedef doğrultusunda, gelecek yıldan itibaren uluslararası heyetleri hasat günlerinde Ayvalik`ta Türk Zeytinyağı  ile buluşturacağız.

Son olarak  mucizzeler yaratan ev hanımlarımıza sesleniyorum, . Ayda 15 lira fazla harcayarak tüm yemeklerinizde zeytinyağı kullanabilirsinizi. Böylece  hem daha lezzetli sofralar kurar hem de en sağlıklı yağ olan zeytinyağını kullanarak sağlıklı bir nesil yaratmaya katkıda bulunabilirsiniz.

Bu amaçlar doğrultusunda gelişerek devam eden Ayvalık Zeytin Hasat Günleri`nde her sene buluşmak dileğiyle"