8. Ayvalık Zeytin Hasat Günleri

hasat

8. Zeytin Hasat Günleri için geri sayım başladı.

Ayvalık, halkın yoğun katılımıyla,

gerçek bir şenlik yaşayacak.

Ayvalık Ticaret Odası ve Ayvalık Belediyesi işbirliğiyle gerçekleştirilen ve kentimiz için bir övünç kaynağına dönüşen Zeytin Hasat Günleri bu yıl 19-20-21 Ekim 2012 tarihlerinde düzenlenecek. Bu yılın sloganı, zeytin/zeytinyağı sektöründeki sorunlara dikkat çekmek amacıyla, “Ortak İstek, Zeytine Destek” olarak belirlendi.

8. Zeytin Hasat Günleri’ne Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve merkezi Madrid’de bulunan Uluslararası Zeyinyağı Konseyi (UZK) önemli katkı sağladı. Ayrıca zeytinyağı kuruluşları ve butik markalar da desteklerini sürdürdü.

Bu yılki Hasat Günleri’nin programı, halkın daha yoğun katılımı hedeflenerek hazırlandı. Ayvalık’ta yaşayan herkesi kucaklamayı amaçlayan program sürprizlerle dolu bir sokak şenliğiyle başlayacak. Profesyonel bir ekibin yapacağı zeybek gösterisini, özellikle çocukların ilgisini çekecek sihirbaz ve jongler performansları izleyecek.

ZEYTİNYAĞI PAZARI BAYRAMIN 3. GÜNÜNE KADAR AÇIK

Hasat Günleri’nin vazgeçilmez etkinliği olan Zeytinyağı Pazarı bu yıl daha zengin... Cumhuriyet Meydanı’nda kurulacak 30 stantta zeytinyağı sektörünün önde gelen kuruluşları, Ayvalık’ın yerel markaları ve tüketiciler bir araya gelecek.

Yeni hasat yağların satışa sunulacağı Zeytinyağı Pazarı’nda ayrıca, sektördeki en son teknik gelişmeleri yansıtan makineler tanıtılacak. Pazar’da taze zeytinyağı alımları yapılabilecek, arzu eden restoran ve oteller bağlantı gerçekleştirebilecek. Bu arada, Türkiye’nin büyük otellerinin mutfaklarında görev yapan usta şefler de Pazar’ı ziyaret ederek Ayvalık zeytinyağını yerinde tadacak.

Zeytinyağı Pazarı bu yıla özgü olmak üzere Kurban Bayramı’nın 3. günü olan 27 Ekim’e kadar açık kalacak.

AYVALIK ZEYTİNYAĞINI DÜNYA TANIYACAK

8. Zeytin Hasat Günleri’nin dikkate değer bir yeniliği de ihracat olanaklarının artırılması için dünyaya açılma atılımı… ATO bu amaçla hazırladığı özel bir duyuruyu, Ticaret ataşeliklerimiz aracılığıyla zeytinyağı ithal eden 11 ülkeye ulaştırdı ve bu ülkelerdeki zeytinyağı ithalatçıları Ayvalık’a davet edildi.

Davet beklenen ilgiyi yarattı ve daha şimdiden 5 ülkedeki 15 ithalatçı, ATO’nun çağrısına uyarak Ayvalık’a geleceğini bildirdi. Bu ülkeler Rusya, Güney Kore, Çin, Kanada ve Hindistan. Bu gelişme, dünyaca ünlü Ayvalık zeytinyağının adını daha geniş bir alana yayarak bilinirliğini ve dolayısıyla pazar payını artırmak anlamına geliyor.

SİİRT’TEN KONUKLARIMIZ VAR

8. Zeytin Hasat Günleri programındaki dikkate değer bir başka yenilik, Siirt’ten gelecek 40 öğrenci ve 5 öğretmenin Ayvalık’ta ağırlanacak olması… Ayvalık Kaymakam Nihat Nalbant’ın öncülük ve desteğiyle gerçekleşecek bu ziyaret sırasında 6-8. sınıf öğrencisi olan ve zeytinyağı kavramından uzak büyüyen gençler 3 gün boyunca Ayvalıklı yaşıtlarının evinde kalacak. Ziyaret, Ayvalık ile Siirt arasında dostluk temellerinin atılmasını sağlayacak olması bakımından da ayrı bir değer taşıyor.

HASAT GÜNLERİ’NİN İKİ SİMGESİ: HASAT TÖRENİ VE BALIK-EKMEK İKRAMI

Hasat Günleri çerçevesinde düzenlenecek Hasat Töreni, bu yıl Yelda ve İbrahim Ustalı kardeşlerin Gümüşlü’deki zeytin bahçesinde gerçekleştirilecek ve katılan herkese yemek ikram edilecek.

Artık gelenekselleşen balık-ekmek ikramı da unutulmadı. İkram bu yıl yine Cumhuriyet Meydanı’nda yapılacak. İki gün boyunca isteyen herkes Ayvalık’ın özel bir lezzeti olan sardalya balığının tadına varacak.

HEYECAN DOLU BİR SPOR ETKİNLİĞİ: YÜRÜYÜŞ YARIŞMASI

Hasat Günleri’nde, bu yıl ilk kez bir spor etkinliği de düzenlenecek. Milli atletler ve Ayvalık Atletizm Kulübü’nün kız ve erkek atletleri 10 kilometrelik bir yol yürüyüşünde, dört ayrı branşta yarışacak. Çekişmeli geçmesi beklenen yarışı Ayvalıklılar heyecanla izleyecek.

SORUNLAR KONUŞULACAK, ÇÖZÜMLER ÖNERİLECEK

Hasat Günleri’nde, her yıl olduğu gibi, zeytinciliğin yaşadığı sorunların tartışılacağı ve önerilerin sunulacağı panelller düzenlenecek.

“Ortak İstek, Zeytine Destek” başlıklı panele AK Parti Milletvekili Edip Uğur, CHP Miletvekili Nedret Akova, MHP Milletvekili Ahmet Duran Bulut, UZZK Başkanı Mustafa Tan ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan bir temsilci katılacak. Eğitici yanı öne çıkacak olan panelde ayrıca daha iyi bir zeytin hasadının sağlanabilmesi için izlenmesi gereken yollar masaya yatırılacak.

Hasat Günleri programında söyleşiler de yer alacak. İlk söyleşiyi Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Haluk Başar gerçekleştirecek ve “Zeytinde verimliliğin artırılmasına yönelik uygulamaları” anlatacak.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan bir temsilci ise “Zeytincilikte organik tarıma geçiş süreci” hakkında bilgi verecek.

KADIN SANATÇILARIMIZDAN ÖZGÜN SERGİLER

Hasat Günleri, sanat etkinlikleriyle de zengin bir program sunuyor. Bu bağlamda kadın sanatçıların ağırlıkta olduğu üç sergi açılacak:

-Naile Cimit Seramik Sergisi

-Zefi Alan Tekstil/Keçe Sergisi

-KASAİD Kadın Emekleri El Sanatları Sergisi.