Zeytinyağı Komisyon Başkanımız Salih Madra Karşıyaka Rotary Kulubü'nü Ziyaret Etti

Odamız 1. Meslek Komisyonu Başkanı Salih Madra Karşıyaka Rotary Kulübü’nün konuğu oldu. Change.org’da küçük zeytinlikleri “zeytinlik alanı dışında” bırakan yasa tasarısının iptal edilmesi ile ilgili “Türkiye’nin zeytinliklerinin ölüm fermanına hayır! #Zeytin Hayattır” sloganı ile kampanya başlatan ve destekçi sayısı 113.147’e ulaşan Salih Madra ile Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Ümmühan Tibet çeşitli açıklamalarda bulundular.

Salih Madra i başlattığı kampanyanın nedenleri ile çıkarılmak istenen yasa ile zeytin ve zeytinyağı ile ülkenin bu alandaki uğrayacağı zararı düşünerek başlattığı kampanya'daki destekçi sayısının 100 bini aşmasını anlattı, rotaryenlerden kampanyaya destek istedi.

salih madra

Ayvalık Ticaret Odası Zeytinyağı Komisyonu Başkanı  ve Ayvalık Zeytin Üreticileri Derneği Kurucu Başkanı Salih Madra, küçük zeytinlikleri "zeytinlik alanı dışında" bırakan yasa tasarısının ısıtılıp ısıtılıp getirilmesi üzerine  Change.org'da yasa tasarısının iptal edilmesiile ilgili kampanya başlattığını ve bu gün destekçi sayısının 113.147'ye ulaştığını söyledi.

Mevcut haldeki yasaya göre 'Zeytinlik sahaları içinde ve busahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerinvegatatif ve generatif gelişmesine mani olacak kimyevi atık bırakan, toz veduman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez. Bu alanlarda yapılacak zeytinyağıfabrikaları ile küçük ölçekli tarımsal sanayi işletmeleri yapımı ve işletilmesiTarım ve Köyişleri Bakanlığının iznine bağlıdır.' Hükmü bulunduğunu dile getiren Madra,  bu yasayı çıkarmak için 2002'den beri tırmalıyorlar. En son madencilik lobisinin baskısıyla tekra rgündeme gelen  kanunu yönetmelikledelmeye çalıştılar.  Açılan davayla  yönetmelik iptal oluncaya kadar geçen  14.5 aylık süreçte 26 adet maden işletmesine 18.350 dönüm için apar topar maden ruhsatı verdiler.
Kaz dağları ve Madra Dağlarını delik deşik edecek  belki 50 belki 100 maden arama izni alındı,yasayı geçirdikleri an, talan başlayacak.  25 dönümün altını zeytinlik statüsündençıkaran yasanın geçtiği anda 25 dönümün altındaki zeytinlikler üzerinde herkes AVM dahil ne istiyorsa yapabilecek ama zeytinliklerin yüzde 70'inin yok olacak. Ozaman zeytin de zetinyağı da bulamayacak duruma geleceğiz. Zeytin ve zeytinyağıyerine işte o zaman "Zeytinyağlı yiyemem aman türküsünü  söyleyeceğiz." diye konuştu.

ZeytinHayattir3