11. Ayvalık Uluslararası Zeytin Hasat Günleri Geride Kaldı

Ayvalık Uluslararası Zeytin Hasat Günleri'nin 11.'si bu yıl da Ayvalık Ticaret Odası'nın öncülüğünde ve Ayvalık Belediyesi, Ayvalık Kaymakamlığı ve Ayvalık Ziraat Odası'nın desteğiyle 6-7-8 Kasım 2015 günlerinde Ayvalık'ta gerçekleştirildi. Ayvalık bir kez daha üreticisi, işletmecisi, markaları yaratan iş adamları, ihalatçısı, ihracatçısı, özel konukları, medya mensupları, sanatçıları ve halkın yoğun katılımıyla renkli bir "şenlik" yaşadı. Açılan Zeytinyağı Pazarı çok sayıda kişi tarafından ziyaret edildi. Erken Hasat zeytinyağları tadıldı. Bilgilendirici ve ufuk açıcı toplantılar yapıldı.

6 Kasım Cuma günü Ayvalık Eski Otogarında "Zeytinyağı Pazarı" açıldı. Zeytinyağı firmalarının yanı sıra tarım sektöründen farklı paydaşların da stand açtığı pazar 6-8 Kasım tarihlerinde açık kaldı. Pazarın açılışına Balıkesi Valisi Mustafa Yaman, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı A.Edip Uğur, Ayvalık Kaymakamı Namık Kemal Nazlı, Balıkesir Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çaltı da katıldılar. Ayvalık merkezde yapılan " Zeytine Minnet" yürüyüşünün ardından Zeytinyağı Pazarı'nın açılışı yapıldı.

Ayvalık Ticaret Odası toplantı salonunda 6 Kasım Cuma günü düzenlenen ilk panelde "Zeytin Tarımındaki Son Gelişmeler" ele alındı. Panelde konuşmacı olarak Yunanistan'dan Ziraat Mühendisi Jorgos Kostelenos, Fransa'dan Ziraat Mühendisi Damien Dessane ve Türkiye'den Zeytin Üretme İstasyonu Müdürü Murat Küçükçınar katıldı. Çok yoğun bir katılımla düzenlenen panelde uzmanlar verimli bir sunum gerçekleştirdiler.

Şenliğin önemli etkinliklerinden bir diğeri de Zeytinyağı Paneli'ydi. 7 Kasım Cumartesi günü Cunda Kültür Merkezi'ndeki panelde konuşmacı olarak Akdeniz Zeytinci Kentler Birliği (Re. Co. Med) Başkanı Enrico Lupi, Zeytin tarihi ve kültürü araştırmacısı Dr. Horst Schafer-Schuchardt ve Türkiye'nin önde gelen tarihçilerinden Prof. Dr. İlber Ortaylı yer aldı. Panele T.C. Ekonomi Bakan Yardımcısı Sn. Adnan Yıldırım da katıldı.Moderatörlüğünü gazeteci Nedim Atilla'nın yaptığı panelde konuşmacılar zeytinyağının tarihteki önemini anlattılar. İtalyan panelist Enrico Luppi ise İtalya'da Re.Co.Med olarak yaptıkları çalışmaları anlattı ve Ayvalık ve Körfez bölgesi temsilcilerinin Re.Co.Med'e katılma teşebbüsünden duyduğu memnuniyeti belirtti.

Her yıl düzenlenen sembolik Hasat Töreni ise  yine 7 Kasım günü eski bir Boşnak yerleşimi olan ve günümüzde bir kültür-sanat merkezi olarak yeniden şekillenen Küçükköy'de yapıldı. Konserler ve ikramlarla zenginleşen törene yaklaşık 5.000 kişi katıldı.

Ayvalık Uluslararası Zeytin Hasat Günleri'nde etkinlikler birbirini izledi. Ayvalık Ticaret Odası bünyesindeki Zeytinyağı Duyusal Tadım Laboratuvarı'nda Temel Tadım Eğitimi yapıldı ve ilgiyle karşılandı.  Ayrıca resim, fotoğraf, karikatür, parşömen sergileri açıldı. Sokak çalgıcıları kentin değişik noktalarında konserler verdi. Zeytin Müzesi ziyaret edildi.

Ayvalık Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Benhan İbrahim Kantarcı, artık gelenekselleşen Hasat Şenliği'nin 11.'sinin de başarıyla sonuçlanmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve şunları söyledi:

"Bin yıllardan bu yana en büyük kültürel zenginliklerimizden biri olan 'hayat ağacı' zeytin bereketin, barışın ve sağlıklı yaşamın simgesidir. Sağlıklı kuşaklar yetiştirmenin yolu zeytinyağı tüketiminin arttırılmasından geçer. Doğanın bize sunduğu bu zenginliği korumak amacıyla zeytinin ve zeytinyağının hayatımızdaki vazgeçilmez yerini hatırlatmak için 'zeytin beldesi' Ayvalık'tan tüm dünyaya, bu yıl da 'Zeytin varsa hayat var' diye seslendik. Böylece, "hayat ağacı" zeytinin geçmişten bugüne ve bugünden yarınlara uzanan tartışılmaz değerini bir kez daha vurguladık. Ayvalık Ticaret Odası olarak önümüzdeki yıllarda da uluslararası konuklarımızla birlikte zeytinin ve zeytinyağının hayatımızdaki vazgeçilmez yerini anlatmaya, gözler önüne sermeye devam edeceğiz."