Ayvalık Zeytinyağı, kentin üzerini kaplayan zeytin ağaçlarının yüzyıllar önce delice olarak adlandırılan yabani zeytin ağaçlarının aşılanması ile kültür bitkisine dönüştürülen, Ayvalık çeşidi zeytin meyvesinden elde edilmektedir. Toprağın mineral yapısının klorofil ile buluşan fotosentezi, marda ve kaz dağlarından gelen hava akımları, kuzey egeden esen imbat rüzgarı oksijen ile harmanlanıp zeytin ağaçları üzerini kaplar. Korundukları coğrafya ile bu etkileşimlerin yüzyıllardır gerçekleşmesi, Ayvalık zeytin çeşidinin essiz bileşenlere sahip olmasını sağlamış ve özel kılmıştır. Meyvenin zeytinyağı olarak işlenmesi ile tüm üstün özelleri zeytinyağına aktarılır ve Ayvalık zeytinyağının karakteristik özelliğini ortaya çıkarır. İçerdiği meyve ve aroma, taze yeşil badem, taze yeşil çimen, yeşil erik, yeşil yaprak, yeşil domates, yeşil elma, enginar, çiçek ve karışık otlardır. Dil üzerinde ve damakta bıraktığı acılık, genizde his edilen yakıcılık, sahip olduğu polifenol ve tokoferol içeriği uzun bir raf ömrünü beraberinde getirir. Unutulmamalıdır ki zeytinyağı doğada natürel yenilebilen tek bitkisel yağdır.
Tüketicimiz Ayvalık tipi zeytinden oluşan sızma zeytinyağını almayı ve kullanmayı tercih etmeli, ambalaj üzerindeki ATO coğrafi işaret etiketini muhakkak kontrol etmeli ve aramalıdır.