“Türkiye’yi doyuran il” unvanına sahip Balıkesir’in “Gastronomi Şehri” olması için 26 Ekim 2020 tarihinde kamu, üniversitesi, STK arasında imzalanan protokol ile ilk adım atılmıştır. 1.5 yıla yaklaşan proje süresinde gastronomi şehri olmanın gerekliliklerini sağlamak amacıyla birçok faaliyet yürütülmüştür.
Bilindiği üzere, Balıkesir’in uygun iklim yapısı, geniş ve sulanabilir arazi varlığı, bilinçli olarak yapılan tarımsal faaliyetleri sayesinde çay ve muz dışında her türlü ürün kaliteli şekilde yetiştirilebilmektedir.
Türkiye’nin önemli üretim merkezlerinden olan Balıkesir’de;
- Coğrafi işaretli Manyas Kelle Peyniri’nin de yer aldığı 50’nin üzerinde peynir çeşidi,
- Körfez İlçelerinde yoğunlaşan uluslararası çapta ödül almış zeytin ve zeytinyağı,
- Başta İvrindi’nin leziz ekşi mayalı ekmeği, somut olmayan kültürel miras listesinde de yer alan Seferberlik çöreği ile kitaplaştırma çalışmaları devam eden gizli kalmış ekmek çeşitleri,
- Bal Ormanı’nda Kaz Dağları’nın temiz havası ile beslenen bitkilerin aromasını barındıran ballar,
- İlçelerin kendine has olan meyvelerinden yapılan reçeller kadın kooperatiflerinin gücünü de kullanarak üretilmektedir.
Yukarıda belirtilen, “geleneksel Türk kahvaltısının olmazsa olmaz unsurlarının” hepsinin “Balıkesir’de bir arada üretildiği” açıkça görülmektedir. Bu bakış açısıyla yola çıkarak “yalnızca Balıkesir’de üretilen ürünler” yer alacak biçimde bir “Balıkesir Kahvaltısı Konseptinin Oluşturulması” planlanmıştır. Kahvaltıda yer alacak ürünler, işletmelerin de içerisinde yer aldığı 10 kişilik çalışma ekibi ile birlikte 2 aylık bir süre sonrasında belirlenmiştir. Ürünler arasında peynir, zeytin, reçel çeşitlerinin yanı sıra; Savaştepe Mihaliç Peyniri ile bir araya getirilerek sıcak formda sunulan Seferberlik Çöreği gibi yenilik içeren ürünler de bulunmaktadır.
Çalışmanın pilot kısmı tamamlanmış olup işletmelerde servis edilmeye başlama aşamasına gelinmiştir.
Bu kapsamda, üyelerimiz arasında:
- Balıkesir Kahvaltısı Konseptinde yer alan ürünleri sunabilecek kapasiteye ve mutfağa sahip,
- Yüksek kalitede hizmet ve servis kalitesine sahip,
- Ambiyansı uygun olan konaklama, yeme-içme vb. sektörlerindeki işletmelerin iletişim bilgilerinin tarafımıza iletilmesi önemle rica olunur.
- İletişim: ayvalikto@tobb.org.tr /0266 312 15 17